Tanya van Leeuwen

Interieurarchitectuur

28.08.2014

Btw verlaging architectendiensten bij renovatie en onderhoud verlengd tot juli 2015

Btw verlaging architectendiensten bij renovatie en onderhoud verlengd tot juli 2015.

Het lage btw-tarief op verbouwingen en renovaties geldt nog zes maanden langer, hebben kabinet en oppositiepartijen afgesproken bij de begrotingsbesprekingen. ‘De btw-verlaging vooraan in de keten heeft een positieve impuls’, zegt BNA-directeur Fred Schoorl. ‘Ieder plan dat een architect maakt, levert werk op voor anderen in de keten, denk aan aannemers, bouwvakkers, installateurs en woninginrichters.’

De onderhandelaars zijn volgens Nieuwsuur de afgelopen dagen overeengekomen de periode opnieuw te verlengen. Op Prinsjesdag (16 september) maakt het kabinet de afspraken over de begroting voor volgend jaar officieel bekend.

Eerder was al een verlenging tot eind dit jaar afgesproken. Dankzij de lobby van de BNA geldt dit verlaagde btw-tarief (van 21 procent naar 6 procent) ook voor architectendiensten. De regering toont met dit besluit wederom de noden in de branche te kennen en laat ook zien de competenties van de architect op waarde te schatten, namelijk als ontwerper en als begeleider tijdens de bouw.

Toepassing van de regeling
De regeling is van toepassing op renovatie en herstel van woningen ouder dan twee jaar, met uitzondering van materialen.

Architecten mogen het verlaagde tarief toepassen “op het ontwerpen en vervaardigen van bouwtekeningen door architecten en dergelijke ondernemers mits zij tevens de renovatie van de woning begeleiden.” Voor de gehele opdracht, dus ook ontwerp en advies, mogen architecten 6% btw rekenen.

Voor meer informatie over de btw-verlaging klik op deze link.