Tanya van Leeuwen

Interieurarchitectuur

04.06.2015

Interview Vakblad keuken en design

Deze maand is de tweede editie 2015 van het vakblad Keuken en Design uit en we staan erin!
Lees hieronder het artikel;

De keuken is een interieurelement!

Tekst: Ruud Dilling
fotografie: Ruud Dilling en eigen materiaal

 Ze woont en werkt in Culemborg. Niet in groot trendy kantoor of architectonisch verantwoord pand, nee Tanya van Leeuwen heeft kantoor aan huis. Ze is eenpitter en huurt mankracht in als dat nodig is. De ….? jarige interieurarchitect kenmerkt zich door lichte, strakke vormen en minimalistische ontwerpen met gevoel, zoals ze zelf zegt. Ze mixt een technische achtergrond met een fikse dosis ‘out of the box’ denken opgedaan tijdens haar studie aan de kunstacademie. Een interieurarchitect nieuwe stijl die weet hoe je social media inzet om de moderne klant te bereiken.

 

Blog Via een blog houdt ze haar netwerk op de hoogte van recente ontwikkelingen en ervaringen. Zo gaat één van haar eerste berichten over haar bezoek aan de Salone di Mobile, een jaarlijks terugkerende meubelbeurs in Milaan. Ook schrijft ze enthousiast over de internationale Light+Building beurs in de Franfurter messe, waar ze veel nieuwe dingen heeft gezien ‘Erggg leuk!’ En heeft ze het over een tweede ‘Must see’ op het Vitra terrein in Weil am Rhein, waar collega architecten hun nieuwste gebouw ‘Werkelijk fantastisch’ hebben neergezet. “Een blog is een prima tool om de website actueel te houden. De meeste opdrachten zijn langlopende opdrachten en duren een jaar of twee. De site wordt statisch als ik er tussentijds niets opzet of aan verander. Vaak gaat het om een kleine update van lopende klussen. Het plaatsen van een muurtje bijvoorbeeld of om een bouwvergunning die net binnen is. Mijn blog is te lezen op de website en gekoppeld aan andere social mediakanalen zoals Linkedin, Facebook en twitter. Eens in de zoveel tijd popt er een berichtje van Tanya op. Zo hou ik m’n netwerk actief en blijf in de picture. Het is moeilijk te zeggen of het al concreet iets heeft opgeleverd maar niet aanwezig zijn op social media is tegenwoordig ondenkbaar.”

 

Energie “Ik heb bouwkunde gestudeerd aan de MTS in Utrecht en ben daarna naar de kunstacademie gegaan. Ik denk dat ik door mijn creatieve achtergrond meer kijk naar de totale woning dan sec naar de plek waar de keuken moet komen. De keuken gaat ook een steeds centralere rol in de woning spelen. Dat merk ik als interieurarchitect ook en daar hou ik rekening mee in m’n ontwerpen. Voor ik begin met tekenen kijk ik naar de zichtlijnen en de grote vlakken. Bepalende elementen zoals plafond, vloer en wanden. Als het kan plaats ik een keuken op het noorden want het noorderlicht geeft energie. Werkruimte en hoogte zijn twee belangrijke aspecten. Ik denk in vormen in plaats van functionaliteit. Natuurlijk hou ik rekening met de apparatuur en de gebruiksvriendelijkheid in de keuken, maar dat is niet m’n uitgangspunt. De keuken is voor mij een interieurelement waarmee je kunt spelen. Het moet opgaan in de ruimte zodat de overgang tussen wonen en koken naadloos is. Daarmee creëer je harmonie en rust in een woning.”

 

Dressoirkeuken “Nog mooier is het om een keuken zwevend te maken, net zoals een dressoir. Een uitdaging zijn dan de aansluitingen voor gas, water, elektra en de afvoer. Soms moet je even met de aannemer in de clinch, want ook die moet wennen aan het idee. Als je dan ook nog het kookelement met een lift kunt laten zakken in het meubel en een blad erop legt dat open- en dichtschuift is het net een dressoir. Ik denk dat we die kant opgaan in de toekomst. Het liftsysteem is al een aantal jaren op de markt maar wordt mondjesmaat toegepast. Ik heb trouwens geen idee hoe je zoiets moet schoonmaken,” glimlacht Tanya “maar daar komt vast ook een oplossing voor.”

 

Haat/liefde verhouding Van Leeuwen vindt de keuken de prettigste plek in een woning maar de keuken mag van haar niet als zodanig herkenbaar zijn. Toch is er volgens de interieurarchitect geen sprake van een haat/liefde verhouding. “Als ik zeg dat de keuken moet opgaan in de ruimte is dat niet omdat ik de huidige keuken niet mooi vindt. Het heeft te maken met de eenheid van een woning. Ik hou van overzicht, ruimtelijk en lichte tinten daarom werk ik ook graag met houtfineer, natuursteen of staal. Als het maar natuurlijke materialen zijn. Aluminium of glas vindt ik afstandelijk. Gesatineerd glas daartegenover is wel weer mooi. Ik wil een bepaalde zachtheid terug laten komen. Naast het design teken ik ook voor de rest van de keuken. Welke spoelbak past het best bij het ontwerp, welke kranen, welk type werkblad, hoe hoog moet de plint zijn en waar komen de verlichtingspunten. Voor de uitvoering werk ik veel met Toplijn Keukens in Den Bosch. Soms krabben ze zich achter de oren als ze weer een ontwerp van Tanya krijgen,” lacht Van Leeuwen. “Als ze het echt niet kunnen uitvoeren zoeken we een alternatief, tot op heden is het altijd nog gelukt. Volgens vinden ze het wel leuk om buiten de kaders te denken”.

 

Ontwerpen In haar woonplaats Culemborg heeft ze voor een klant een keuken ontworpen waarin de keuken doorloopt in een lage bank met rug en vervolgens in een dressoir waarin speelgoed kan worden opgeborgen. Het interieur van een vrijstaande villa in de buurt van Utrecht vindt ze zelf het meest geslaagd. “In de keuken zitten alle functies in de kastenwand boven en rondom het werkgedeelte. De ruimte ademt architectuur en gaat volledig op in de ruimte. De keuken heeft een gietvloer en een kast onder de trap zonder kozijn. Aan de bovenkant zit een klein leertje waarmee het deurtje open kan. Het werkblad hebben we in de diepte van het buitenkozijn gelegd, daardoor is het nu zo’n negentig cm diep.”

 

Wit Van Leeuwen maakt vooral greeploze keukens, maar dat is niet altijd praktisch. “Een lange greep doet je meteen weer denken aan een keuken. Daarom kies ik voor het ‘push to open’ systeem. Nadeel is dat het zo open gaat als je er tegenaan leunt als je bijvoorbeeld met je wijntje in de keuken staat te socializen. Daarom kies ik soms ook voor de leren lipjes bevestigd aan de bovenkant of voor een MDF deur met een uitgefreesde zijkant, uiteraard wit meegespoten. Ik heb er zelf eigenlijk nooit zo bij stil gestaan, maar nu je het zegt, ik gebruik wel heel vaak wit.“