Tanya van Leeuwen

Interieurarchitectuur

07.03.2014

Textiel en Architectuur

Architectuur wordt vaak gelinkt aan bouwen met traditionele materialen. Er is echter veel meer mogelijk, wat tot verrassende resultaten kan leiden. In de grote concertzaal van Theaters Tilburg is het sinds 2012 mogelijk om door middel van een 30 meter lange ‘lichtgevende textiele rups’ de zaal geschikt te maken voor kleine kamermuziekconcerten. In dit ontwerp komen architectuur, kunst en textiel op een bijzondere manier samen. Samira Boon (Studio Samira Boon), Bart Reuser (NEXT Architects) spreken over de totstandkoming van dit object. Samen gingen zij in het TextielLAB  opzoek naar verschillende bindingen die gemaakt kunnen worden met draden, op zo tot een optimaal resultaat te komen. Door het gebruik van lichtgevende draden, heeft het (kunst)werk ook een bijzondere uitstraling wanneer de lichten in de concertzaal gedimd zijn.

Samira Boon studeerde af als architect en startte in Japan haar design studio. Sindsdien werkt zij aan projecten, waar architectuur, textiel en japanse vouwtechnieken elkaar ontmoeten. De laatste jaren werkt ze onder andere in het TextielLab aan de ontwikkeling van 3D-textiel. In Tilburg is Samira Boon het meest bekend als textielontwerper van de “lichtgevende rups” in de grote concertzaal van Theaters Tilburg.

Bart Reuser is een van de oprichters van Next Architects. Het bureau werkt aan uiteenlopende opdrachten, variërend van infrastructuur en stedenbouw tot architectuur en product design. Samen met Samira Boon werkte hij aan het de “lichtgevende rups”.

Bron: www.textielmuseum.nl/nl/actueel/cast-in-actie-textiel-en-architectuur.