Tanya van Leeuwen

Interieurarchitectuur

24.09.2017

Wij zijn verhuisd naar de Gelderlandfabriek!!

Wij zijn verhuisd naar de Gelderlandfabriek!! Voor degene die de plek nog niet kennen een stukje historie:

1868: locomotiefloods
Het restaurant in de fabriek, una Volta, vind je in het oudste deel van de fabriek: een locomotiefloods uit 1868. De spoorbrug over de Lek en de bouw van deze locomotiefloods maakten in die tijd goederenverkeer tussen ’s-Hertogenbosch en Utrecht mogelijk. De loods is maar kort gebruikt en heeft – anders dan veel andere panden rond het spoor – de oorlog goed doorstaan. Dit gemeentelijk monument is de oudste nog bestaande locomotiefloods van Nederland.

jaren ’30: meubelfabriek
De fabriek van meubelmerk Gelderland opende in de jaren dertig haar deuren in de oude locomotiefloods en in de aangebouwde delen met de karakteristieke zadeldaken. Op verschillende plekken in het pand werd gewerkt aan inmiddels bekende designklassiekers. De locomotiefloods was in gebruik als tekenlokaal, bij de huidige studio’s en ateliers werden de banken en stoelen gestoffeerd en de grote zaal – nu de ideale plek voor voorstellingen, congressen en fotoshoots – fungeerde als productiehal.

2016: creatieve hotspot
Na het vertrek van meubelmerk Gelderland eind jaren negentig zag een groep creatieve zelfstandigen de mogelijkheden van het industrieel erfgoed. Ze creëerden er hun werkruimtes en ontwikkelden een toekomstplan. Met succes: dankzij een subsidie van de provincie Gelderland, de financiële hulp van verschillende partijen – ook particulieren – en de hulp van veel klusvrijwilligers is de eerste fase van het project afgerond. Het proces van mooie dingen maken kan doorgaan in de Gelderlandfabriek.

www.degelderlandfabriek.nl